Av og til så må det bare til: Kjøttkaker med potet, ertestuing, tyttebær og saus. Det er tradisjonsmat som er blitt spist gjennom flere generasjoner, og faller som regel i god smak hos de fleste 🙂
* Kok poteter
Oppskrift til 8 stk kjøttkaker:
400 g karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss potetmel
1 dl vann (eller melk)
1 egg
1/2 løk
2 ss odelia rapsolje til steking
5 dl kjøttbuljong til saus = 5 dl vann + 1 kjøttbuljongterning
Fremgangsmåte kjøttkaker:
- Rør salt godt inn i karbonadedeigen.
- Rør inn pepper, potetmel og egg. Spe eventuelt med vann/melk, litt om gangen. (Er det allerede mye vann i karbonadedeigen så trenger du ikke tilsette mer væske)
- Form deigen til 8 stk kjøttkaker
- Hakk opp en halv løk i litt store biter
- Stek kjøttkakene og løken i en stekepanne med litt olje i på middels til sterk varme til kjøttkakene er godt brunet over det hele, det tar ca. et par minutter på hver side (bruk en gaffel til å få de brunet litt på sidene også)
- Ha kjøttkakene og løken i en gryte med kjøttbuljong (5 dl vann+ 1 kjøttbuljong), eller i en ferdigsaus, og la det småkoke i ca. 10-15 min.
Fremgangsmåte hjemmelaget brun saus:
- Smelt sammen 2 ss hvetemel og 2 ss rapsolje i en gryte med svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
- Sil buljongkraften fra kjøttkakene og ha det i blandingen
- Tilsett sukkerkulør til passe farge på sausen
- Smak til med salt og pepper
- La sausen koke i ca 10 min før du tilsetter kjøttkakene.
Fremgangsmåte ertestuing:
- Kok opp en liten pakke frosne erter i grønnsaksbuljong (1 dl vann + 1/4 buljong)
- Mos med en potetmoser.
- Smak til med pepper
*Ha litt tyttebær som ekstra tilbehør
Håper det smaker!
Hilsen Marian