Hei 😀
Kjenner du til superkrydderet gurkemeie? Gurkemeie er en urt i ingefærfamilien som er kjent for sine betennelsesdempende egenskaper, og kan dermed hjelpe og kurere slike tilstander i kroppen. En del kreftleger og forskere hevder også at det er forebyggende mot kreft. Gurkemeie inneholder et stoff som heter curcumin, som igjen ser ut til å virke på alle enzymer som forårsaker betennelsestilstander. Gurkemeie styrker også fordøyelsen og forbedrer stoffskiftet.
Andre punkter verdt å nevne om gurkemeie:
- På grunn av gurkemeiens antatte betennelsesdempende virkning omtales urten ofte som ”naturens kortison”.
- Gurkemeie har vært brukt medisinsk i lang tid, spesielt i India, Kina og Indonesia.
- Gurkemeie har tradisjonelt vært brukt mot svært mange ulike sykdommer og plager, blant annet fordøyelsesproblemer, giktsmerter, betennelser, leverproblemer, høyt kolesterol og ulike former for hudplager.
- Flere forskere omtaler curcumin som et mirakelsoff da det i laboratoriet virker på alle enzymer som forårsaker betennelser.
- Bruk av gurkemeie som krydder i maten er ikke forbundet med helserisiko.
Gurkemeie er et krydder jeg i flere tilfeller har anbefalt til Pt.kunder. Jeg tenker at ved å bruke dette krydderet i maten ved eventuelle betennelser i kroppen, i tillegg til et sunt kosthold som inkluderer gode kilder til omega-3, så kan man både forebygge og bremse (gjerne også helt kurere!?) en betennelsestilstand. Da er det vel verdt et forsøk? 😀
Hilsen Marian