TRENINGSSTUDIO PÅ ÅKRASANDEN (Reportasje Karmøynytt)

Reportasjen som Karmøynytt skrev om utetrening på Åkrasanden:

– Vi er flinke til å fokusere på fysisk aktivitet, men kanskje vi glemmer hvilket ekstra pluss naturen kan gi oss gjennom sansene og det mentale. Sanseapparatet i form av lukt, hørsel og syn vil være med på helt andre måter enn innendørs, i tillegg til at de ulike værvariasjonene gir oss unike fordeler å dra med inn i treningsøkten, mener Lie.

Tove Rasmussen, Henriette Myge, Birgitte Mynthe Nilsen og Ilsa Maud Østbø er i full sving på fotballbanen ved Røde Kors-huset da Karmøynytt tar turen innom. Latteren sitter løst og de virker ganske overbevisende da de legger ut om hvor godt det er å trene i regn og at det et helt ok å riste sand ut av buksene etter trening.

– Det er godt å kjenne at man har vært ute og kjent på vær og vind. At klærne er våte eller fulle av sand spiller ingen rolle, mener Rasmussen.

Hele kroppen
Marian Lie er utdannet og sertifisert personlig trener gjennom Akademiet for Personlig Trening i Oslo. Ifølge henne selv hjelper hun klienter til å endre livsstil. I tillegg til å ha gruppetrening på Åkrasanden er hun personlig trener for klienter som ønsker egne opplegg. På Åkrasanden går det i såkalt funksjonell trening.

– Treningen bygger på mye variasjon og målet er å bruke så mye av kroppen som mulig i hver øvelse. På den måten styrker du hele kroppen, og kan forvente å bli sterkere i muskler, sener og ledd, samtidig som du blir smidigere.

– Samtidig oppnår du økt koordinasjon og balanse, forklarer hun og legger til at en for maksimalt treningsutbytte bruker egen kroppsvekt, i tillegg til hjelpemidler som kettlebells, dekk, turnringer og tau, legger hun til.

Naturlige øvelser
Lie forteller at øvelsene bygger på hvordan vi fra naturens side bruker kroppen ved å skyve, løfte, trekke og rotere, løpe og hoppe. På den måten aktiverer man en større del av muskulaturen da det stiller større krav til stabilitet og kjernemuskulatur. Dette er igjen hele kjernen til en sterk rygg og grunnlaget for god bevegelse og økt styrke og kraft til armer og bein.

– Det hjelper lite å ta 300 situps i håp om en styrket kjernemuskultatur, sier hun.

I funksjonell trening legges det vekt på mental styrke og gode resultater.

– Ditt eget mål skal være fokuset. Siden motivasjon og disiplin ofte er veien til suksess, fokuseres det derfor på å gjøre treningsøktene så unike og effektive som mulig. Ingen dager er like.

Utetrening
Lie ønsker økt bevissthet rundt det å trene ute.

– Tenk at vi heller setter oss bak husets fire vegger til tross for at vi har en åpen, flott og vidstrakt natur rett utenfor stuedøren. Vi kikker ut vinduet og sukker fordi det regner for mye, setter oss i bilen og kjører til at annet innested som også har vegger på alle sider. På den måten gjør vi gjerne oss selv mer irritable på grunn av lite oksygen, sier Lie som heller oppfordrer til dans i regnet.

Hun mener at natur og vær gjør oss mer bevisste og klar over hva kroppen tåler og hvilke muligheter vi har.

– Vi kommer mer i kontakt med oss selv og lærer hvordan vi hele tiden kan holde fokuset oppe og balansert til tross for stadige forandringer rundt oss. Vi får mer energi nettopp fordi dagslyset i kombinasjon med frisk luft beriker sansene slik at tilstedeværelsen blir sterkere. Vi slapper mer av og puster lettere og dyperer fordi naturen også gir oss mer tilgang på oksygen, i forhold til innestengte rom med dårlig luft.

– Oksygen er avgjørende for friske celler, slik leges man gjerne raskere fra fysiske og psykiske sykdommer også. Med mye frisk luft åpner man dermed opp for økt mental styrke og positivitet. Ute er mulighetene større og man kan strekke seg lenger. Her kan du hoppe til månen og løpe rundt kloden om du vil, legger hun smilende til.

Fordel med gruppe
Treningsopplegget på Åkrasanden går over åtte uker av gangen.

– Deltakerne setter seg et mål før vi starter og har dermed noe å strekke seg etter. Det kan gjerne være et høyt mål sånn at du virkelig må jobbe for å oppnå det.

Lie poengterer at gruppetrening har flere fordeler.

– I en gruppe får du motivasjon og konkurranseinstinkt ved å utfordre hverandre.

Dette kan deltakerne skrive under på.

– Dette er utrolig bra og variert trening. Vi får 100 prosent utbytte av treningen fordi vi har med oss Marian hele veien. Hun pusher oss videre hele tiden i tillegg til at vi driver hverandre framover, sier Ilsa Maud Østbø som i lag med Rasmussen, Myge og Mynthe Nilsen har fått utetreningen i blodet.

——————————————————————————–

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *