OMEGA-3:
- Omega-3 finnes i fet fisk som laks, makrell, ørret, sild. Omega-3 kan også tas som tilskudd.
- Nøtter eller andre oljer som kan være gode kilder til omega-3 : valnøtter, mandler, eller oljer som raps, linfrøolje,valnøttolje, chiafrø, hampfrø.
- Omega-3 består av fettstoffene DHA og EPA, hvorav DHA er det absolutt viktigste.
OMEGA-6:
- Det finnes bra og dårlig omega-6.
- Dårlig omega-6 finnes i mat som lyse kornprodukter i form av brød, potet, pizza, ferdigmat, kjeks, kaker, godteri, fet melk, søte pålegg, dressinger/majones osv.
- Dårlig omega-6 finnes også i palmeolje, solsikkeolje og soyamargarin.
BALANSE MELLOM OMEGA-3 OG OMEGA-6:
For å få hjernen til å yte maksimalt må det være balanse mellom inntak av den sunne fetttypen omega-3 og gode vegetabilske oljer av omega -6 typen.
Mesteparten av befolkningen spiser derimot alt for mye dårlig omega- 6, og alt for lite av omega- 3. På den måten svekkes hjernen ved at hjernecellene kan få funksjonsforstyrrelser, istedenfor å yte maksimalt.
HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG Å FÅ I SEG NOK OMEGA-3 ?
Viktigst for hjernefunksjonens kjemi og det som gjør at hjernen kan yte maksimalt, er fiskeolje av omega-3 typen. I tillegg til flere anbefalte fiskemåltider i uken, bør man også innta rett type nøtter/oljer, og spesielt omega-3 tilskudd
POSITIVE EFFEKTER AV OMEGA-3 FETTSTOFFER:
Svært virksom mot betennelser og smører leddene.
Beskytter mot demens eller Alzheimers sykdom.
Lindrer oppmerksomhetssvikt og har dermed vist seg velfungerende for personer med adhd og add.
Fiskeolje øker produksjonen av serotonin (velvære).
Fiskeolje øker dine kognitive evner ved å bygge opp og bevare hjernecellestrukturer som kan styre hjerneaktiviteten.
Gir bedre hukommelse og raskere innlæringsevne.
Regulerer blod og avverger hjertelidelser.
Fisk er et antidepressivt middel.
Gir fin hud, hår og negler.
Fiskeolje senker risiko for irritabilitet og aggressivitet.