Å være i flyt

images (2)

Har du hørt om begrepet «flyt/flow» eller det å være i «sonen» når du f.eks trener? Om ikke, les videre…. for dette er en fantastisk mental tilstand som hver og en av oss kan trene opp, og på den måten oppnå en mye raskere progressjon i forhold til en aktivitet.

HVA KJENNETEGNER EN FLYTTILSTAND?
Flyt er en total og helhjertet tilstedeværelse i aktiviten du gjør. Det er en fullstendig fokusert motivasjon hvor du finner balanse mellom utfordringen du står over ( aktiviteten), og ferdigheter. . En måte å trene denne tilstanden på er først og fremst ved å sette seg klare definerte MÅL. Disse måla skal være store nok til at de «nesten» virker umulige, men tanken på at du faktisk kan gjøre det MULIG, øker din innsats mot oppgaven/aktiviteten 100%, og dermed vil du mye lettere komme i tilstand flyt.. I en flyttilstand finner du den ultimate konsentrasjon, kraft, energi, mestring og ro.

NÅR VET MAN AT MAN ER I FLYT?
Når du kommer i denne tilstanden så vil alt rundt deg «forsvinne» da hele din oppmerksomhet er rettet mot selve aktiviteten. Det kjennes nesten som å være i en trance, man glemmer på en måte både tid og sted, og andre distraherende ting rundt, som man til vanlig blir oppmerksom på, er som blåst bort. Det morsomme er også at om du har trent opp imot en time med ekstrem tung trening, hvor du føler du har tatt deg helt ut og er utmattet, så kan det faktisk være at det er nettopp her du kan komme til å oppleve flyt. Om det skjer, så blir ironisk nok videre trening en lek, det er LETT…nettopp fordi du er kommet i flyttilstand. Dette vil jo være fantastisk for en langdistanseløper f.eks, som løper flere timer i strekk. For en som trener vekttrening derimot, med fokus på maks en times økt, så bør man kanskje øve på å komme i flyt tidligere..!?

MIN OPPLEVELSE AV FLYTTILSTAND
Når jeg selv kommer i sonen under en aktivitet så forsvinner alt annet rundt, jeg «føler» aktiviteten istedet.. Plutselig går alt lekende lett og blikket er ofte festet på et bestemt punkt. Hørselen er som skrudd av, jeg enser ikke ting rundt, absolutt all energi går til treningsøkta. Etter lang oppvarming, hvor blodsirkulasjonen er satt skikkelig igang opplever jeg også at skuldrene senkes, pulsen går mye saktere og tid og rom er visket bort. Denne tilstanden er nødvendigvis ikke kun rettet mot idrett. Om jeg er ute i naturen og fotograferer, eller så enkelt som at jeg har en interessant samtale med en person, så opplever jeg ofte samme flyttilstand og tilstedeværelse.

8-UKERE I SONEN
På 8 ukers kurset jeg har, hvor fokus er på mental og fysisk styrke i treningen, så har denne tilstanden vært veldig merkbar på de siste treningene. Ganske enkelt kan vi jo like gjerne kalle flyttilstand for FOKUS og 100% KONSENTRASJON, men dette kommer jo ikke på et blunk for alle likevel. Så da er det utrolig gøy å se når en hel gruppe med treningsentusiaster gir alt de har på trening, til utmattelse…og så plutselig, når det ser ut som de ikke har et snev av mer krefter å hente i slutten av økta, FLYYYYYT….De kobler ut og fortsetter videre med et TOPPNIVÅ fokus. Det blir LETT 🙂

Hilsen Marian

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *