Shotokan Karate

For 1,5 måned siden fikk jeg plutselig en ide om å begynne på karate. Med et stort mål for øyet  kontaktet  jeg instruktør Arild Damm med følgende spørsmål; «Jeg ønsker å trene karate med SORT BELTE som mål ( gjort på kortest mulig tid), kan du hjelpe meg?»  Da han hørte hvilken tidsfrist jeg hadde sett for meg, fikk jeg vel ganske raskt et svar om at det ikke var mulig. Likevel, etter mye mas fra meg fikk jeg til slutt lov å begynne og trene sammen med den videregående gruppen hos Karmøy Karate Senter.

Arild Damm (4 Dan JKA), som er grunnlegger og hovedinstruktør i Karmøy Karate Senter, har også 25 års erfaring som karateutøver. Jeg tror at med hans kunnskap, erfaring og inspirerende evne til å lære videre, også vil gjøre en god utøver, og nettopp derfor kontaktet jeg han. Arild mener at karate blandt annet handler om 100 % fokus og tilstedeværelse her og nå,….og at en på den måten også kan forandre fremtiden. Jeg kunne ikke vært mer enig. Jeg mener også at i tillegg til fokus her og nå, så trenger man klarhet om hvor man ønsker å være, og det er her målsetting kommer inn i bildet. I det langsiktige løp så er mitt mål sort belte, og jeg har også satt en tidsfrist på det målet. For meg er det nettopp et slikt stort mål som øker min motivasjon. Det gjør at jeg på hver trening er villlig til å hente frem ressurser jeg ellers ikke ville hatt. Det gjør at jeg opplever mestring fordi jeg utfordrer meg selv til å sprenge egne grenser. Dette øker også min selvfølelse. Bortsett fra det liker jeg  ENTUSIASMEN som følger ved målsetting.  Bare tanken på at det er mulig å klare det «umulige» gjør meg utrolig oppspilt….. Jeg gleder meg som et barn til hver trening 🙂

TRENINGSØKTENE

Treningsøktene så langt har vært utfordrende og varierende, igrunn akkurat som jeg liker det 🙂 Samtidig er det jo helt klart  ekstremt mye å sette seg inn i, i form av blandt annet kraftfulle teknikker og fleksibilitet, samt stabilitet og styrke ved dype stillinger. Min største utfordring ligger nok i det å følge med rent teknisk, da flere bevegelser/teknikker skal settes sammen, også med japanske ord til hver teknikk. Men med rett fokus, tålmodighet, utholdenhet og et åpent sinn, har jeg selvfølgelig tro på at karaten og bevegelsesmønsteret vil komme til meg, litt etter litt. Mentalt sett tror jeg karate handler mye om nettopp dette. Om en økende bevissthet/kontroll av kropp og sinn. Om å utløse energier og oppnå en indre ro, itillegg til fokus, balanse, troen på deg selv og en utvidet respekt for andre mennesker. Fysisk sett har jeg merket kroppens tilvenning til en ny sport, både på godt og vondt. For selv om jeg har lang erfaring innen andre områder av trening, så er jo likevel karate noe helt nytt. Til å begynne med fikk jeg f.eks en utrolig smerte i anklene + flere vannblemmer under føttene. Dette pga at jeg for første gang  byttet ut joggeskoene til fordel for barbeinttrening på tregulv, samt mye trening i stillinger som krever god ankelstabilitet. Et par ganger når dette pågikk var jeg faktisk usikker på hvordan jeg skulle klare å komme meg på neste trening. Men, med litt sportstape, god oppvarming og en porsjon vilje så forsvant faktisk smerten overraskende fort, og bare det har vært en stor mestring. At jeg vet at det er jeg som har kontroll over kroppen og hvilke «påkjenninger»  jeg lar påvirke min trening.

HVA SKJER VIDERE?

Akkurat nå har vi juleferie, men fra januar er jeg råklar igjen. I mellomtiden blir det egentrening i form av stretching, teknikkøving og styrke/kondisjon. Jeg er utrolig entusiastisk angående videre karatetrening, og føler nesten at jeg har kommet litt » hjem» , til en kunstart jeg har lett etter hele livet 🙂  Med andre ord, karate er noe jeg virkelig ønsker å drive med langsiktig.

GRADERING:

Min første gradering blir i februar 2011, på Karmøy Kangeiko. Jeg gleder meg!!

ROS OG TAKKNEMLIGHET :

Til en fantastisk inspirerende karateinstruktør og resten av den supre gruppen jeg er så heldig å få trene sammen med 🙂

KORT OM SHOTOKAN KARATE:

Shotokan Karate er en av de største stilartene innen karate. Dette er en kamp og selvforsvarsport  hvor fokus er på å utvikle din karakter i form av målrettet trening. Kroppsbeherskelse og pust er essensielt,på lik linje med stabilitet i form av dype stillinger, kraftfulle teknikker, styrke, og fleksibilitet. Filosofien til Shotokan Karate ligger i de 20 gylne regler :

NIJU KUN

1. Karate begynner med høflighet og slutter med høflighet
2. Første angrep eksisterer ikke i karate
3. Karate er et hjelpemiddel til rettferdighet
4. Du må først kunne styre deg selv, før du forsøker å styre andre
5. Ånden først – så teknikken
6. Vær alltid beredt til å slippe sinnet fri
7. Ulykker er kun et resultat av uaktsomhet
8. Tro aldri at karatetrening kun forekommer inne i en dojo
9. Det vil ta hele ditt liv til å lære karate: Det finnes ingen grenser
10. Legg ditt daglige liv inn i karate og du vil finne «Myo» (den subtile hemmelighet)
11. Karate er som kokende vann. Hvis man ikke holder det konstant varmt, vil det kjølne av
12. Aldri tenk på at du må vinne. Tenk heller at du ikke behøver å tape
13. Seier beror på din evne til å skille ut de svake punkter fra de sterke
14. Kampen bestemmes av hvordan du beveger deg i forsvar og i angrep
15. Tenk på dine hender og føtter som sverd
16. Ha alltid i sinnet når du forlater ditt hjem at du har et mangfold av motstandere på din vei. Det er din oppførsel som innbyr til bråk med dem
17. Nybegynnere må mestre lav kroppsholdning og posisjon, naturlig kroppsposisjon er kun for de avanserte
18. Å øve på kata er en ting, en ekte kamp er noe helt annet
19. Glem aldri riktig anvendelse av følgende: Sterk og svak kraft, strekking og sammentrekning av kroppen, hastighet av teknikker
20. Tenk alltid på måter til å leve disse gyldne regler hver eneste dag

Dette innlegget ble publisert i Blogg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *