KARBOHYDRATER , PROTEINER OG FETT.

FORSKJELLEN PÅ KARBOHYDRATER ,  PROTEINER OG FETT….

 KARBOHYDRATER:

  • Hovedoppgaven er å gi oss energi.
  • Energien brukes av både hjernen og muskler , og er nødvendig for at begge deler skal fungere normalt , f.eks nettopp under trening.
  • Vi presterer bedre, får et jevnere blodsukker, mindre søtsug, bedre muskeltilvekst og utholdenhet.

Gode kilder :  Fullkornris /pasta/søtpotet/grønnsaker, havregryn, frukt, brød (75-100% grovt) osv..

 

PROTEINER:

  • Nødvendig for vekst og reparasjon av ben, muskler, bindevev, hud, indre organer og blod.
  • Protein brukes til å forbrenne, gi energi, samt bygge opp muskler.
  • Gir mindre søtsug og jevnt blodsukker.

Gode kilder:  Fisk, kylling, skalldyr, kjøtt, egg, magre skinke/kalkunpålegg, melkeproteiner som mager kesam og cottage cheese, karbonadedeig.

 

FETT: (Umettet/flerumettet)

  • Beskyttelse/støtdemper for indre organer.
  • Beskytter celler og lager hormoner og molekyler for nervesystemet vårt.
  • Senker kolesterolinnholdet i blod.
  • Smører leddene og hjelper mot betennelse.(omega 3)
  • Gir energi.

Gode kilder : Mandler, valnøtter/olje, linfrø/olje, oliven, hasselnøtter, omega- 3 tilskudd.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *