FORSKJELLEN PÅ KARBOHYDRATER , PROTEINER OG FETT….
KARBOHYDRATER:
- Hovedoppgaven er å gi oss energi.
- Energien brukes av både hjernen og muskler , og er nødvendig for at begge deler skal fungere normalt , f.eks nettopp under trening.
- Vi presterer bedre, får et jevnere blodsukker, mindre søtsug, bedre muskeltilvekst og utholdenhet.
Gode kilder : Fullkornris /pasta/søtpotet/grønnsaker, havregryn, frukt, brød (75-100% grovt) osv..
PROTEINER:
- Nødvendig for vekst og reparasjon av ben, muskler, bindevev, hud, indre organer og blod.
- Protein brukes til å forbrenne, gi energi, samt bygge opp muskler.
- Gir mindre søtsug og jevnt blodsukker.
Gode kilder: Fisk, kylling, skalldyr, kjøtt, egg, magre skinke/kalkunpålegg, melkeproteiner som mager kesam og cottage cheese, karbonadedeig.
FETT: (Umettet/flerumettet)
- Beskyttelse/støtdemper for indre organer.
- Beskytter celler og lager hormoner og molekyler for nervesystemet vårt.
- Senker kolesterolinnholdet i blod.
- Smører leddene og hjelper mot betennelse.(omega 3)
- Gir energi.
Gode kilder : Mandler, valnøtter/olje, linfrø/olje, oliven, hasselnøtter, omega- 3 tilskudd.